divendres, 6 de febrer del 2009

SOBRE NAIXEMENTS, XECS NADÓ i LLARS D'INFANTS


Més de 1.930 famílies ebrenques ja han rebut l'ajut de 2.500 euros que dóna el Govern espanyol pel naixement o adopció d'un nadó. Això ha suposat una despesa molt superior als 4 milions i mig d’euros a l'Agència Tributària. El Govern ha anunciat, a més, que l’ajuda es mantindrà durant el 2009 i desmenteix així els rumors de les darreres setmanes, que anunciaven el contrari. Aquesta ajuda, a més, és compatible amb l’actual deducció per maternitat.

A banda d’aquests 4 milions i mig d’euros, aquestes famílies també tenen drets a gaudir d’una sèrie de prestacions econòmiques i ajuts per fills/es a càrrec fins als 3 anys, quantitats que van des dels 638 euros fins als 1.224, segons els casos. Els imports de la prestació econòmica s'atorguen cada any i, en el primer, de forma proporcional en funció del mes de naixement de l'infant.

Sempre s’ha dit que els xiquets/es arriben amb un pa baix del braç, però la realitat és que la despesa que suposa avui tindre un xiquet/a o adoptar-lo és molt important per les necessitats que natros, els grans, hem creat els darrers anys. Podríem prescindir de mil accessoris, però no ho fem. D’altra banda, només en bolquers i en llet (si l’hem de comprar) la despesa pot fer trontollar l’economia de qualsevol família. Per tot això, totes les ajudes són benvingudes, les prestacions per fills a càrrec, de la Generalitat, o la discutida però eficaç mesura, anomenada Xec Nadó, del govern espanyol.

Aquestes mesures beneficien a les famílies. Són una mostra que els governs són conscients de les dificultats que tenen moltes famílies per arribar a final de mes i també per fer compatible la vida familiar amb la feina. En aquest sentit, a més, la Generalitat està fent un esforç per augmentar les places públiques de llars d’infants arreu del territori català per fer més fàcil aquesta conciliació.

Actualment, a les Terres de l’Ebre hi ha en funcionament 20 llars d’infants municipals, 5 en procés d’ampliació, i 16 més en planificació. En total, 372 places al Baix Ebre, 314 al Montsià, 60 a la Ribera d’Ebre i 154 a la Terra Alta. La previsió és ampliar en 1.215 places més durant els dos propers cursos escolars.

En definitiva, ajudes directes a les famílies per tal de donar-los suport en uns moments tan especials (en tots els sentits) com quan acabes de tenir un fill/a i afrontes els primers anys de la seva vida.

*Article publicat avui divendres, 6 de febrer, a La Veu de l'Ebre

3 comentaris:

Anònim ha dit...

clar, oportú i eficaç. Jo sóc una d'estes noves mares i tens raó quan parles de les necessitats creades. Ara necessitem de tot: paperea per als bolquers, humidificador, un aparato super raro per a treure els mocs, tovalloles especials, vint i cins aparatos per a sentirlos i escoltarlos si ploren a la paret del costat i mil xorrades més, i tot val un munt de diners.

Anònim ha dit...

El pitjor és que ens angoixem quan no tenim aquella novetat que ens han dit que va tant bé. Tenim la sensació de no estar fent el millor per als nostres fills, sense adonar-nos que de vegades el millor per ells i per nosaltres és no tenir-ho. Sovint amb aquests artilugis pretenem suplir una mancança fictícia quan la mancança real és una altra.De vegades personal i humana. És per això que crec, que quan realment les families necessiten ajuts és quan les criatures es fan grans; quan han d'anar a l'escola i suposadament necessiten uns llibres que, lluny de valer el que es paga, fan trontollar la més ferma de les economies familiars. Potser seria convenient plantejar-se suprimir els xecs nadó (al cap i a la fi, no deixa de ser ingrés extra en una etapa en que les primeres necessitats bàsiques d'un nadó, generalment, les assumeixen parents, amics i companys en forma de regal) en favor d'un ajut continu , regular i regulat segons la capacitat adquisitiva de cadascuna de les families dels escolars. Cal que la gratuïtat del material escolar i dels llibres de text sigui una realitat ja.
Personalment, crec que el xec nadó només beneficia els pares que han tingut la criatura. Invertint-los en facilitar l'accés als llibres de text a tothom, sortirien guanyant les families, el sistema educatiu i , en definitiva la societat en general.
Felicitats pel blog. El segueixo molt sovint.

Núria Ventura Brusca ha dit...

gràcies al/ a les dos pels vostres comentaris. Feia dies ara que no entrava i ara mateix acabo de vore les notes. Ho sento.
Coincideixo en algunes de les coses que heu comentat, per exemple en el tema de la gratuïtat dels llibres de text, que seria de gran ajuda per a les famílies. És un avanç important que crec sincerament que algun dia arribarà. De moment, continuarem lluitant per aconseguir això i altres mesures en suport de les famílies.