dimecres, 3 de setembre del 2008

20 ANYS DE DIADA DEL CASTELL


L'agost del 2007 vaig ser escollida Comanadora del Castell en la diada annual que se celebra dins de festes, organitzada pel Centre Cultural Recreatiu, una de les entitats amb més història d'Ulldecona. El mandat se'm va acabar la setmana passada coincidint amb la celebració dels 20 anys de Diada del Castell i el final de la mateixa com a tal, ja que de cara a l'any vinent es reorientarà la festa.

La Diada del Castell la va instaurar el CCR l'any 1988 per alertar sobre el mal estat en què es trobava i la necessitat de restaurar-lo, així com a acte de pressió de cara a les administracions per tal que invertissin els diners necessaris per tornar-li la dignitat a aquest monument històric, símbol d'Ulldecona. La figura del Comanador pretenia destacar aquelles persones que han treballat amb aquesta finalitat. Ara, un cop restaurat i protegit el Castell, és cert que ja no té massa sentit mantenir la festa com estava pensava fa vint anys. Tot i això, l'any que ve dins de les Festes, continuarà havent-hi una Diada del Castell, amb novetats importants que a poc a poc us anirem donant a conèixer.

Bé, els 20 anys de Diada van servir per fer una interessant Trobada de Comanadors. En total 22 persones (l'any 1994 van ser comanadors tres persones: els alcaldes d'Ulldecona, Alcanar i Morella, coindicint amb les Quinquennals i les Sexennals dels tres pobles). Seria llarg nomenar-los a tots i totes, així que simplement, en conjunt, com a darrera Comanadora, m'agradaria fer-los un reconeixement públic per la tasca duta a terme en favor de la recuperació del Castell. Han estat molts anys de treball per poder disfrutar avui d'aquest magnífic monument.

Fent una mirada enrera, crec que a banda de la cara del Castell, el que ha canviat aquests darrers vint anys és la consciència de la població sobre la protecció del patrimoni i també l’interès de les diverses administracions per finançar els treballs necessaris per fer possible aquesta protecció. Però no val només protegir-lo, l’hem de donar a conèixer i utilitzar-lo. Sinó, protegir no serveix de res. Si restaurem un edifici només per mirar-lo i no l’utilitzem, d’aquí vint anys l’haurem de tornar a restaurar sense haver-lo disfrutat. No té o no tindria sentit. En això estem treballant actualment des de l'Ajuntament.

Aprofito per recordar, molt breument, les obres i activitats més importants dutes a terme des que l'Ajuntament va comprar el Castell l'any 1985 (per cinc milions de pessetes):

1988 – El CCR preocupat per l’estat del Castell decideix impulsar una Diada amb l’objectiu de conscienciar l’administració i també la societat de la necessitat de recuperar-lo. Quasi coincidint amb el temps, la Generalitat, presionada per l’Ajuntament, encarrega el primer projecte de restauració a l’arquitecte Jordi Ambròs

1993/94 – I Fase – Restauració Torre de l’Homenatge – 30 milions de ptes de l’Estat (cosa que avui, segur que no fariem per menys d’un milió d’euros)

1994/95 – II Fase – Restauració de l’Església i de la Torre Rodona – 30 milions de ptes de la Generalitat (Durant la II Fase es van començar les excavacions).

1998/99 – III Fase – Segueixen les excavacions. Portada dels serveis i edifici exterior – 15 milions de pessetes de l’Ajuntament i uns 20 de la Generalitat.

2001 – Carretera de circumval•lació feta per la Diputació de Tarragona.

2003/2004 - IV Fase – Tot i que els diners (163.000 euros) estaven compromesos des del 2002 pel Ministeri de Foment, no va ser fins el 2005, coincidint amb el canvi de govern a Madrid, que es van poder cobrar, sumant-hi 48.000 euros més. Es va seguir excavant al recinte interior i començar a consolidar les troballes.

2006 – V Fase – 135.000 € de la Generalitat (PTOP) i 135.000 de l‘Ajuntament per fer l’enllumenat interior i exterior dels edificis i de l’entorn, consolidar les excavacions i deixar el conjunt del Castell d’Ulldecona practicable i visitable.

2007/2008 - S'obre el Castell al públic amb visites guiades i es treballa en projectes de noves tecnologies. Pretenem fer de la recerca i la innovació la base dels nous projectes a desenvolupar al Castell, des de l’àmbit pedagògic sobretot per a alumnes de primària i secundària, igual que, a poc a poc anem fent amb l’Art Rupestre a través del Centre d’Interpretació Abrics de l’Ermita.

Propera fase (en quant a obra física) – Restauració de tota la muralla exterior
i possibles noves excavacions.

Simplement cal fer una ullada a la fotografia de dalt i a la de baix per comprovar com ha canviat ....